petek, maj 25, 2007

Potepuškin album








































Zagledala sem se. V vrhnjo. Turkizna polkna ima in lila zidovje. Pravljična je. Zadaj med rožami in grmovjem skriva mini dvojčico. Reče se ji lopa. In vodnjak, ki najbrž ne dela. S ceste se je slabo vidi, dodobra je ovita v zeleno in pisano. Ko hodim mimo, mi včasih z zavesami pomežikne. Morda kdaj povabi bližje.

Slikanico Maruška potepuška je včeraj sošolka Gea našla, založeno v delavnično-knjižnem kletnem kaosu, kjer sva med drugim iskali sestavine za kosilo. Za gostoljubje sem se ji oddolžila s kuho, brez predpasnika. Hrana za čute na verandi – sredi Ljubljane, ki spominja na oceansko idilo kakšnih kolonialnih posestev. Stilno pohištvo z belimi prevlekami, stoli iz bambusa, na stropu starinski ventilator. Ni vsaka kovačeva kobila bosa. Če očetom arhitektom lahko rečemo kovači.

In ne vem, zakaj je potepuška blond. Rada bere in smuča. Komaj čaka, da si nadene smučke in gre z njimi na Triglav. Nazaj grede se nadnjo zavali kepa plazu, a ker je iznajdljiva punčka, v žepu nosi rožasto rjuho. Zveže jo v padalo in z njim varno pristane. Ko se spusti mrak, jo v gozdu napadejo strahopetni volkovi. Pokaže jim jezik in že jo kot zajci ucvrejo proč. Maruška se v družbi živalskih prijateljev zmagoslavno nasmehne, z rjuho vpreže jelena in se še pred nočjo premražena vrne v topel domek. Domači jo pogostijo z veliko čokoladno torto, po kateri sladko zaspi in sanja o veliki pustolovščini.
++ (povezave so, čeprav morda na prvi pogled nevidne):
A howling wind is whistling in the night
my dog is growling in the dark
something's pulling me outside
to ride around in circles
I know that you have got the time
coz anything I want, you do
you'll take a ride through the strangers
who don't understand how to feel
in the death car, we're alive

3 Comments:

At 10:48 pop., Blogger Vanja said...

Iggy Pop - In the death car. Iz filma Arizona Dream. Cel album smo ta teden v službi neštetokrat preposlušali.
Drugače sem se pa ravno danes zaljubila v eno podobno hišo: Stara lesena, z gankom in visokimi vrtnicami ob njem (točno taka "tastara sorta" kot tele na tvoji fotki).

 
At 11:14 pop., Blogger Špiklja said...

mene Bregovičov melos gane bolj od Iggyjeve ekscentričnosti, nekako, when there's plenty of lust for life

kako je zdajle zunaj noro! podlaga muziki

na vrtu, bosa, piha kot na morju pred nevihto, krošnje češenj in sliv tekmujejo v šelestenju, sosedov maček med solato cinglja z zvončkom okrog vratu

veter prijetno topel

 
At 2:42 dop., Blogger Vanja said...

Popravljam: ne z gankom. Z verando!

Ja, ni lepšega od zgodnjepoletnih večerov, še posebno kadar so tako mistični kot dandanašnji.

 

Objavite komentar

<< Home