nedelja, marec 18, 2007

Premetavanja

Se ljudje ločimo no tiste, ki lahko celo leto, iz dneva v dan zajtrkujejo enako hrano in tiste, ki to lahko počnejo najdlje teden, dva (pod prisilo, z odporom)? Predpostavimo, da ne živimo v tretjem svetu, kjer bi bili veseli vsakega grižljaja, ali npr. v ekstremnih okoliščinah kje visoko v gorah, odvisni od vitaminskih nadomestkov ipd. Se da iz naših prehranjevalnih navad orisati apetitno stopnjo osebnosti, ne le po hrani, temveč mnogo širše - po življenju (recimo: zmerna-disciplinirana-rigidna / svojeglava-neuravnovešena-avanturistična --- se pravi, smo ljudje po načinu prehranjevanja npr. redoljubni in zanesljivi, ali pa kontra, v kontinuiranem prebujanju strasti, neukrotljivi? vojaki in jadralci)? O tem sva sinoči razmišljali s prijateljico, malce zaskrbljeni.

3 Comments:

At 9:48 pop., Blogger widra wanda said...

Osebnost odvisna od okolja in vzgoje tako kot način prehranjevanja. Povezava obstaja. Kisle nasmeške ljudi se da povezati z goltanjem anemične menzaste hrane brez značaja. Gurmanski užitki vedno pričarajo lepši svet v oči jedca in pesimizem bi se dalo ubijati z dobrim kosilom. Ne samo prehranjevane navade, že samo mazanje marmelade na kruh, ti veliko pove o značaju človeka. Redoljubnež jo bo namazal točno do roba, egoist bo obliznil nož, preden ga bo spet potunkal vanjo, skopuh si jo bo nanesel samo za vzorec. Vse nas definira.

 
At 11:26 pop., Blogger Špiklja said...

in seveda še od marsičesa, bolj sem imela v mislih usodnejše poteze člov. bivanja kot so npr. partnerska dvojambrnost, prijateljska lojalnost, vztrajnost oz. motiviranost pri doseganju individualnih ciljev, enoternost ali mnogoternost življ. vitalnosti, tendenca odnašanja, premetavanja, nenehnega odkrivanja - sebe in vsega, s čimer se dnevno srečujemo ...

vse pa si lahko razlagamo zelo prostomiselno, drži, celo zaželjeno je oz. osvežujoče - da se ne jemljemo strogo določeno, preko glasu mase

 
At 5:25 pop., Blogger adj. said...

Ločeni, ločevani in tisti, ki bodo ločeni. Deljeni in nedeljivi. Delimo na. Nedelimo na. Tisti, ki se upirajo označevanju in oni, ki si sami obesijo tablico okrog vratu. Oboji potolčeni in pobiti brez razlik. Ne jem marmelade.

 

Objavite komentar

<< Home