četrtek, marec 29, 2007

Vrtinčasto porazgubljanje



Mimogrede, enkrat sem pisala o poklicu bralca. Lari in fari, kot bi rekel radijec, ki je svoje pisanje začasno zajezil (popolnoma te razumem, G.). To je bila namreč ena bolj butastih idej, je potrebno kar priznati.

Spoznavam, da so pretvorbe (ne)razumevanja tekstov, najsibo klasičnih ali npr. zelo avantgardnih, v interpretacije z namenom povzemanja ali celo razlaganja, nehvaležna, težko izvedljiva naloga. Gmote, ki se mi razpreda navznoter, ne znam izražati navzven. Besede so preskromne. Samo zadrge nadpomenov so, ovirajo pretočnost. Bistveno se jim hihitaje skriva po diametralnih kotih. Monološke dabate, človek sam-sebi, so daleč najplodovitejša smer komunikacije; četudi difuzne, skupaj složno potujejo po prebavnem traktu. Utrinki, ki še formirane misli niso, se znotraj habitatnih koordinat prostovoljno razmnožujejo, čeprav si niso čisto na jasnem, v kakšni podobi se bodo rodili. Pod kožo, v zibelki telesa, je sporazumevanje dosti bolj prehodno. Obris telesa so gibljive krivulje, transformacije psihofizičnega razvoja, ki očrtavajo sožitne procese notranje temine. Koža je ohišje njihovega planeta, kadar jo prebijejo, so izpostavljeni tveganju, da se izničijo med mikrobi v zraku. Zdaj vem, zakaj vdihavamo toliko škodljivih primesi. To je pepel pobeglih misli, ki so se z izstrelitvijo iz svojih toplih domov želele plasirati v vseobčo orbito. Človeški poskusi v njej sklepajo onesnaževalno verigo.

5 Comments:

At 7:16 pop., Blogger skrivnosti gozda, rek & gorá said...

Znanec je problem definiral preprosteje: "Eno je, kaj imas ti v glavi, drugo je, kaj si napisal, tretje je, kaj je potem nekdo prebral; sicer lahko delas na minimizaciji razlike med 1 in 2, ampak glede 3 se lahko v glavnem samo zjoces." Prispodoba s popoldanskega sprehoda v gozdu.

 
At 9:30 pop., Blogger Špiklja said...

v zvezi s humanistično-blodnjaškimi spotikljaji ponavadi ekspliciramo, ne definiramo

cmerili se pa tudi ne bomo, si raje odkašljamo, pa je takoj bolje

 
At 10:19 pop., Blogger skrivnosti gozda, rek & gorá said...

:)

Citirana izjava je bila vzeta iz konteksta, iz odgovora najrazvpitejšemu kolumnistu. Takole gre:

mico lej, jaz se sicer nisem tako velikopotezno dajal v zobe kot ti, ampak kar sem javno objavljal zlagoma od 1996 dalje tudi na taksne teme, da so bili odzivatelji razni in kolikor sem fural forum na financah, imam predvsem dva vtisa:

- eno je, kaj imas ti v glavi, drugo je, kaj si napisal, tretje je, kaj je potem nekdo prebral; sicer lahko delas na minimizaciji razlike med 1 in 2, ampak glede 3 se lahko v glavnem samo zjoces

ter

- i don't need this shit anymore.


Če povzamem, imaš dva zgoraj opisana cikla v vrtincu, spirali:
- avtor - interpret
- interpret - javnost

Dvojni razlog za cmerjenje ali odkašljavanje, po želji. :)

 
At 11:15 pop., Blogger skrivnosti gozda, rek & gorá said...

"Monološke dabate, človek sam-sebi, so daleč najplodovitejša smer komunikacije."

včasih velja tudi za pod njimi zapisane komentarje ;)

 
At 8:52 dop., Blogger skrivnosti gozda, rek & gorá said...

Nova podoba na vrhu strani je Tao.

 

Objavite komentar

<< Home