sobota, marec 31, 2007

Vsega boga nas je


Zaparjen dan. Z odporom delam za zagrnjeno zaveso. Če napišem »delam«, to pomeni študiram medstensko konstelacijo, pišem, berem, včasih plešem. Zavesa je večinoma zagrnjena, tako se utapljam v poltemi. Razlika med jutrom in večerom je zanemarljiva zato, ker zavračam igro s sosedom. Kadarkoli jo odgrnem, se nahaja vizavi okna (vmes je cesta), ali pa na vrtu. Moj oder ni galerija, odprta 24/7. Raje se po netopirsko privajam na somrak. Na okenski polici gnezdi maček. Slini se po moji brisači, gode kot star traktor, ena taca mu visi na radiator. Pošlatam, če mu žge blazinice, a ni sile. Topel je kot hlebec ravnokar pečenega kruha.

Do jutri zvečer moram spisati seminarsko, ki je še nezačeta. Osnovana v glavi, vsaj približno, sicer pa se razleza po pildkih vsenaokrog. Dobro testo pač rabi čas za vzhajanje. Sedem odprtih knjig, označenih z izposojevalnimi evidenčnimi listki. Se sveče prižiga samo zvečer? Slečem pulover, soba se segreva kot krušna peč. Ves dan me je zeblo. Hišni prostori na senčnih straneh so bivanjske hladilnice. Še poleti je mraz. Zaželela sem si malo muzike, a na jukeboxu ne najdem niti enega komada, ki bi se zlil z razpoloženjem. Kakšen predlog? Tudi med zgoščenkami ne najdem primerne. Tišina s prizvokom Čarlijevega zadovoljstva in brnenjem računalnika. Komplementarna dvojnost. Ugodje in motečnost, moteče ugodje. Bitja na stikalo, pulzirajoče mašine. Izključim - priključim.

Sinoči z znancem, ki mi je predolgočasen, da bi se pogosteje družila, razpravljava o fenomenu različnosti. »Vsega boga nas je,« reče. Ni užaljen, ko mu iskreno povem, da me dolgočasi. Vprašam, kako jima gre z gospodično balerino. »V redu,« odgovori, kakor bi tudi, če bi se vsak večer s trakci baletnih copat obešala v njegovi omari, medtem ko bi sam gledal Odmeve. Ampak seveda ni tako, ona ni niti malo nevrotična. Čestitam. Vljudnostno mi vrne vprašanje; kakšen optimist, si mislim. Zanima ga, kaj bi sploh rada. Nekaj, česar še ne poznam. Suspenz me vznemirja. Enigmatičnost. Nekdo, ki me zna na šivilskem sukancu peljati na sprehod, pri čemer je vedno korak pred mano. Naporu podleže neodvisno od mojega sopihanja. Nikoli, ko z jezikom začrtujem sled po makadamu. Nekdo, ki prepričljivo sinhronizira. »Večno mučenje? Sočustvujem,« me pomiluje. Svetniška mučenica na trnovi poti. Klati se kar brez povodca. Lepa reč. Še v kakšnem živalskem zavetišču se znajdem, med izgubljenčki.

Povem, da ne čutim nobene potrebe po druženju zaradi druženja. Ker ljudje to počnejo. Kavice po kafičih, kosila, žuranje in to, s pretvezo po izmenjavanju; česa točno, ne vem. Ponavadi je vsak zase, kar je solo vsaj utemeljeno. V zadnjem letu sem spoznala morda dva, tri ljudi (in nekaj takih, ki se spoznati niso dali - uganke), katerih prisotnosti si sempatja zaželim, a mi je hitro odvečna. Breztvarnosti. Prevzeta za 5 min. Raje poslušam dobro muziko. Kakšen predlog?

© slika

***** Kdo ve kaj o The Rope Dancer knjigi, Rob Leach? Čisto nova zadeva, da je tako malo o njej napisanega? *****

17 Comments:

At 7:43 pop., Blogger adj. said...

Ne muzike, poslušaj brnenje sveta. Muzika je strupena usedlina.
Verjemi odvisniku.

 
At 7:53 pop., Blogger skrivnosti gozda, rek & gorá said...

Za poskusit: Huun-Huur-Tu, Kongar-ol Ondar, kar dobiš od njih ... Kakšne posebne želje glede zvrsti glasbe?

 
At 9:52 pop., Blogger skrivnosti gozda, rek & gorá said...

Imam dolg jezik, pa ga bom stegnil samo zato, ker sem zdolgočasen že hodil po zgoraj opisani poti ...

Suspenz neznanega, neprebranega in zdravilo za zdolgočasene nihilist(k)e. Odpira vrata v preostalih, redko spoznanih 90% duhovnosti in čutnosti, kjer se najde smisel življenja tudi za bolj zahtevne, manj trivialne, dolgočasne. Ena od metod doseganja razsvetlitve, v vzhodnjaških kulturah celo preferenčna. Enlightenment through sex.

Love, Sex & Enlightenment. Margot Anand pač ve, kaj piše.

 
At 10:00 dop., Blogger Špiklja said...

nedeljski cerkveni zvonovi (plus zvoki cestnega prometa, vanj štejem tudi žensko čeveljno petkanje - za k maši se je pač treba zrihtat) prekašajo vsakršno muziko.
a kdo pozna zvonarja kakšne veličastne katedrale?
bi se pustila odpeljat na vrh zvonika, any time

 
At 5:37 pop., Blogger skrivnosti gozda, rek & gorá said...

Ko sem bil majhen in če sva bila ob pravem času tam gori, sva z očetom vedno hodila poslušat zvonenje zvonov na Šmarni gori. Prosto si vstopil z dvorišča, se povzpel po lesenih, skoraj kurjih stopnicah v vrh turna - med zvonenjem veliko težje in s strahom, kot bi imel na ramenih 20 kil -, kjer se je znojilo kakšnih pet zvonarjev in pritrkovalcev. Veličastno in zelo hrupno, lahko ti postane celo slabo. Zanimivo, najbolj mi je ostal v spominu zvok ječanja lesenih tramov po zadnjem udarcu kemblja, na katerih se je iznihal največji zvon. Ne vem, kako je danes, vprašaj na forumu www.smarnagora.com

Druga možnost je cerkev v Drežnici. Jutri, ko se bo zjasnilo, bo prav takšna. Ni katedrala, je pa velika, neproporionalno proti vasi. Vem, koga bi moral vprašati. Nad oltarjem je hipnotična podoba Kristusa.

 
At 6:26 pop., Blogger Špiklja said...

in tako je, ko čisto majhno, mlečnozobo idejo odvlečejo k netaktnemu zobozdravniku: izpuli vse, kar vidi

 
At 6:55 pop., Blogger adj. said...

Danes sem zamenjal vse bahavo in objestno zvonjenje praznika največjih butaric (poleg vsega ostalega največjega, kar premore ta mali debeloglavi narod) na svetu za en udarec zvona na začetku in na koncu Šostakovičeve 13. simfonije. (Mislim, da se mi je kar splačalo.)

 
At 7:05 pop., Blogger skrivnosti gozda, rek & gorá said...

:F

"Gospodična, ob vašem odgovoru so nam netaktno popadali z zvonika vsi zvonovi. Bi bili, prosim, tako prijazni in nam vrnili zatipkani vprašaj? Najlepša hvala, bog vam bo povrnil."

Poskus taktnejšega odgovora: da.

 
At 8:28 pop., Blogger skrivnosti gozda, rek & gorá said...

Disonantnost ali harmonija,
netaktnost ali taktnost
v življenju in umetnosti?

Za disonančne kontrapunkte.

 
At 1:25 pop., Blogger The Rope Dancer said...

Hi,
I'm afraid that I'm too ill-educated to read your language. However, I stumbled across your blog as I was surfing the other night, and I was curious to see some discussion of my novel, "The Rope Dancer". Anyway, if any of you can read this, I'm happy to repond to any inquiries about "The Rope Dancer".
Best regards,
Rob Leach

 
At 7:10 pop., Blogger Špiklja said...

A good one, I guess ... just a tiny bit too random to be convincible but you know what, crazier things've happened before, right here in my fruit garden ...

I was just curious if anyone knew anything about it, the novel, came across it concerning Nietzsche - a huge fan

I havent't seen it yet, on any of the bookshelves in Slovenia, was wondering if it is a new-born piece - the website offered me no reply

Greets to whoever wrote this,
X

 
At 1:46 pop., Blogger The Rope Dancer said...

Dear Zvita,
Sorry that your received no reply from theropedancer.com - I try to reply to all inquiries. Your email must have slipped past me.
I'm afraid that "The Rope Dancer" is not distributed in Slovenia yet. If you want a copy you can get one at
http://www.onsight.com.au/
And Nietzsche? Yes, I am a big fan, especially of Zarathustra.
All the best,
Rob Leach

 
At 5:09 pop., Blogger Špiklja said...

Hey, Stranger (who flirts with height),

I never actually mailed you, only skimmed through the site contents. Thanks for directions. When did it come out?

Nietzsche is - for not such a young philosophy student anymore, who just recently stepped on the scene - almost tamely challenging, his perspective is so not dead yet, still seems very up-to-date if you read him through your own. A great professor adds a wholesome touch to it, presents his thought as refreshingly advanced (or is it just my crooked perception - often taking its own turns) ...

I am curious abou the novel, sure am ...

Do now believe it's actually THE author himself I am writing to, somehow ...

 
At 3:02 pop., Blogger The Rope Dancer said...

Hi Zvita,
Yes, it is the author speaking! As I said, I try to reply to all inquiries about "The Rope Dancer".

You are right, Nietzsche was way ahead of his time - that is one of the reasons he was so constantly misinterpretted -and his thought is very relevant to today's world. That was one of the aims of "The Rope Dancer": to show how many of Nietzsche's idea integrate into real life in the Twenty First Century.
RL

 
At 9:18 pop., Blogger Špiklja said...

And, are you satisfied with the feed-back? Was it well accepted?

Are you Australian? Philosopher, an adventurer?

 
At 12:07 pop., Blogger The Rope Dancer said...

Hi Zvita,
"The Rope Dancer" has been quite well recieved by the critics - there have been some good reviews in respected literary journals such as Australian Book Review. However, distribution has been a bit of a debacle so the book has not made it into the shops as I would have liked. Where is has been distributed, it has sold well.
RL

 
At 6:12 pop., Blogger Špiklja said...

good to hear,

wishing you two the best possible continuation still to come, at the end of the day that's the charm of literature - it never dies, there's always someone who likes to ransack lofts and basements, enthusiastically entering the never ending stories ...

sorry if you expected some sort of a discussion about it - which I can't engage in until I read it first

 

Objavite komentar

<< Home